Skip to main content

Egy másik Noé bárkája


Ha biztosan tudjuk, hogy inséges idő következik, akkor tartalékokat halmozunk fel. Így volt ez az egyiptomi éhség idején is, amikor József tanácsára a fáraó magtárakat építetett. 

Amikor viszont megérzi az ember a világpusztító katasztrófa előszelét, akkor a túlélésre készül, barlangokat, tűz és atombiztos bunkereket épít, nemcsak élelmiszert, hanem magvakat is tárol. Pontosan ilyen célból épült ez a mag bank is a Spicbergákon.

Az örök hó birodalmában az úthálózat a helyi szénbányákig ér. A leggyorsabb közlekedési eszköz a motorosszán, vagy a hajó.

image1

 

 Az európai kontinenstől északra, félúton Norvégia és az Északi-sarkpont között, a Jeges-tengerben található a Spitzbergák szigetcsoport. A szigeten épült bunker – melyet modern Noé bárkájának is neveznek – több millió élelmiszernövény mintáit őrzi. Világméretű katasztrófa esetén az itt tárolt magokkal újraindítható lehet a növénytermesztés a Földön. 

image2

A mag tároló bunker bejárata

Munkások állnak a magbank bejáratánál. A bunker ellenáll a földrengéseknek, éghajlatváltozásnak és egy esetleges nukleáris katasztrófának is. Ezer kilométerre az Északi-sarkponttól, távol bármilyen emberi behatástól, mélyen a jeges táj alatt fekszik.

 

Magnus Bredeli-Pveiten, a magbank projekt vezetője.

image4

 
Az átadó ünnepség résztvevői

image7

 Az Európai Bizottság elnöke Jose Manuel Barroso, és Norvégia miniszterelnöke Jens Stoltenberg a létesítmény átadásán. A projekt nemzetközi összefoggással, és több civil szervezet felajánlásából épült. Bill Gates alapítványa például 30milló dollárral jártult hozzá a költségekhez.

  image8

 
Kukorica és gabona magvakat válogatnak a szakemberek egy mexikói élelmiszerkutató intézetben. A többezer különböző fajtájú növényi magot innen szállítják a Spitzbergákra.

 image10

 

 Dr. Thomas Payne vezeti körbe a sajtót az egyik fagyasztókamrán, amelyben 25,000 amerikai kukoricamag és 160,000 gabonamag található a világ minden tájáról. A CIMMYT (Center of International Maize and Wheat Improvement) kutatóintézetében nem csak az egyes fajok megőrzésével foglalkoznak, hanem különböző módosításokkal a fajok terméshozamát és más tulajdonságait is javítani próbálják.

image11

 

image13

Befagyott ajtó, melyet remélhetőleg nem végszükség esetén kell majd használni.